Monday, May 9, 2016

MANUSIA SENTIASA DIUJIعن أبي هريرة رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : (من يُرد الله به خيرًا، يُصبه منه) رواه البخاري

Ertinya: Dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda “Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah (mendapat) kebaikan, maka dia akan diuji.” (HR Bukhari)

Hadis ini berbicara tentang kesabaran, kerana kita  diberi ujian adalah untuk kita sabra atas ujian itu. Dan bagi orang yang sabar akan dicintai dan diberi  pahala oleh Allah SWT.

Kehidupan orang beriman di dunia ini tidak akan sunyi dari ujian dan cubaan, semakin hebat ujian yang dihadapi oleh seorang muslim, semakin hebat musibah yang menimpanya maka semakin tinggi kedudukannya di sisi Allah SWT. Mengapa Rasulullah SAW mengatakan “Allah akan memberikan kebaikan” sedangkan ujian pastinya tidak disukai dan kadang kala ia amat memeritkan? 

Ulama membahagikan kebaikan bagi orang yang diberi musibah/ujian itu kepada 3 :
1. Dia mendapatkan keampunan dosa dari Allah SWT, semakin bertambah ujian maka dirinya semakin bersih dari dosa.
2.  Saat diuji biasanya kita akan lebih mengingati Allah SWT, rasa pengharapan pada Allah lebih kuat, rasa tawakkal lebih tinggi, kita akan lebih kerap berdoa dan menjadikan kita lebih khusyuk dalam berbidat.
3.   Allah mengangkat darjatnya.

Sepanjang kehidupan kita akan sentiasa diuji dengan pelbagai bentuk ujian. Ada orang diuji penyakit yang menyerang pada tubuh badannya, ada pula yang diuji hati dan fikirannya, ada orang diuji dengan kesempitan kewangan dan hartanya, ada juga yang diuji dengan kehilangan orang yang dia cintai. Firman Allah subhanahu wata’ala:

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ ۗ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ

Ertinya : “kami berikan cubaan kepadamu dengan sedikit Ketakutan, kelaparan, Kekurangan dalam hartanya/miskin, kekurangan dalam jiwanya, kekurangan dalam buah-buahan. Maka khabar gembira bagi orang-orang yang sabar”. (Al-Baqarah:155)

Musibah yang menimpa orang-orang yang beriman itu adalah ujian dari Allah, manakala ujian ke atas orang kafir adalah seksa/azab dari Allah. Sehebat mana pun seseorang tidak akan terlepas dari ujian, dan Rasulullah saw manusia terhebat pun tetap diuji.Firman Allah ta'ala:

وَ بَشِّرِ الصَّابِرِيْنَ

Ertinya : “Dan berbahagialah bagi orang-orang yang bersabar”. (Al – Baqarah:155)]

Firman Allah Ta’ala: “Iaitu orang-orang yang apabila ditimpa kepada mereka suatu musibah, mereka berkata sesungguhnya kita dari Allah, dan sesungguhnya kepada-Nya kita semua akan kembali. Mereka akan dikurniakan anugerah-anugerah dan rahmat dari Tuhan mereka, dan mereka itulah orang-orang yang akan mendapat petunjuk”. (Al-Baqarah:156-157)


Orang-orang yang bahagia itu ialah orang yang apabila ditimpa musibah mereka berkata: “innalillahi wainna ilaihi rojiun (kami ini milik Allah SWT tiada daya dan upaya dan hanya kepadaNyalah kami kembali)”. Setiap orang pasti ditimpa musibah, sama ada rajin beribadah atau malas beribadah. Dan beza antara orang yang kuat ibadahnya ialah imannya lebih mantap maka ujian yang dihadapi tidak menggugat imannya malah ia menjadi penguat iman dan menjadi jambatan penghubung untuk selalu berdoa kepada Allah SWT.

Sumber: http://www.majelisrasulullah.org/ 


No comments: